Club de Futbol Cubelles

HISTÒRIA DEL CLUB

ORÍGENS

A Cubelles hi havia hagut pràcticament sempre futbol. Ja a començaments del segle XX, moment d'expansió d'aquest esport, es creu que s'havien disputat els primers enfrontaments, si més no, entre els mateixos vilatans, sobretot al període d'entreguerres. Les primeres proves documentades i fefaents de l'existència de campionats amb presència cubellenca es remunten als anys 30, sobretot arran de la fundació a finals de 1933 a càrrec de l'alcalde, Narcís Bardají, del Centre Català, una entitat política estretament vinculada a l'Aliança i que comptava amb una secció esportiva. L'associació va construir un camp al sector del Molí de Baix, entre el xalet de la Fundació Estapé i el parc de l'estació, i va participar en l'anomenada Copa Germanor, una competició comarcal on participaven, al seu torn, quatre equips vilanovins. L'onze titular més repetit era el format per Lleó, Freixas, Ivern, Aviñó, Forcada, Catllà, Ríos, Albet, Solé, Vicente i Torbisco. La Joventut Esportiva Cubelles o Club Esportiu Cubelles, com també es coneixia l'equip, ja vestia la seva característica samarreta de ratlles verdes i carbassa. Prèviament a la inauguració del camp del Molí de Baix, es creu que els futbolistes cubellencs també s'aplegaven al delta del Foix tot aprofitant l'herba que hi creixia.


Superada, si més no en aparença, l'ensulsiada que suposà la Guerra Civil, a mitjans dels anys 40 el futbol de la vila començà a recuperar la seva rutina. Al llarg d'aquesta dècada, el Cubelles va seguir combinant la disputa del tradicional partit de Festa Major, amb enfrontaments per tota la comarca. Quan jugava com a local, els terrenys de joc més habituals eren el de sota el castell i el camp de les eres del Coca, situat també al sector del Molí de Baix, però a mig camí entre la carretera i l'estació. Durant una breu temporada coincidiria també amb el de cal Víctor, inaugurat el 15 d'agost de 1959 amb un accidentat partit davant el Berkel de Vilanova i que acabaria, tanmateix, amb victòria local. Aquest camp que ja havia estat utilitzat abans del seu bateig oficial, romandria actiu fins al 1962 i estava situat, aproximadament, entre els carrers Rocacrespa i Gallifa, amb les porteries mirant cap a Vilanova. El relleu el prendria el camp de l'Hort del Rector, apostat gairebé al peu de la carretera de Mas Trader. De dimensions força reduïdes, principalment acollí partits de Festa Major infantils entre estiuejants i jugadors locals. El dia de l'estrena oficial, el 23 d'agost de 1964, s'imposaren els primers, tot i que un any després els cubellencs es van rescabalar tot tornant-los-hi la victòria.


El següent pas ja va ser la fundació del club i la inauguració del camp de la carretera el 1967 i el del Poliesportiu deu anys després, culminació d'una passió que va néixer a començaments del segle passat i que ha anat creixent fins a convertir-se en el que és ara el C.F. Cubelles, una entitat amb 40 anys d'història i un present consolidat i prometedor.